Konečně vývar
Chřestová polévka
Polévky před více než 8 roky
Ingredience
- 1 svazek bílého chřestu
- asi 450 ml vývaru (ze šlupek a konců chřestu)
- 1 větší brambora
- 1 lžička cukru
- 50 ml smetany na šlehání
- citronový olivový olej, třeba z Marks&Spencer
- toastový chleba a trochu másla na osmahnutí
- sůl, bílý pepř
Postup
Nejprve z chřestu odstraníme dřevnaté konce a pak chřest oloupejte. Konce chřestu a šlupky dejte vyvařit asi na 10 minut do vody.
Vývar sceďte a přidejte do něho nakrájenou bramboru s chřestem. To vše povařte do změknutí. Ještě budete potřebovat pár hlaviček chřestu na ozdobení polévky, ty také lehce povařte ve vývaru a pak je nějak vylovte.
Po uvaření do polévky přidejte smetanu. Vše rozmixujte a dochuťte, cukrem, solí a pepřem, až vznikne krásně krémová polévka.
Na konec si osmahněte kostičky chleba na másle a ozdobte polévku. Přidejte špičky chřestu a vše lehce pokapejte citronovým olejem.