Lucie Hromádková
Bezlepkový chléb z pohanky
fitness jídla před více než 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Suroviny:
- 400 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy)
- 50 gramů polohrubé kukuřičné mouky
- 1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody
- 5 polévkových lžic nefiltrovaného jablečného octa
- 200 ml vody
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1,5 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mletého kmína
- 1/4 čajové lžičky mletého koriandru (nemusí být)
- 1 čajová lžička vinného kamene
- 1/2 čajové lžičky sody bikarbony
Postup
Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny namočenou, lépe přes noc.
V malé mističce smíchejte chia semínka s vodou a nechte zgelovatět.
A teď už to půjde rychle. Nejdříve si rozehřejte troubu na 180°C. Tento krok nevynechávejte, protože v okamžiku, kdy dáváte chléb dovnitř, musí být trouba opravdu dokonale vyhřátá. Formu si vyložte pečícím papírem.
Pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte vodu, jablečný ocet, olej a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete husté hladké těsto, trvá to asi dvě minuty. Nakonec přidejte chia gel a ještě promixujte.
Ve větší míse smíchejte kukuřičnou mouku, sůl, kmín, koriandr, vinný kámen a sodu.
Opatrně přilévejte a zamíchávejte umixovanou směs. Až bude směs bez hrudek, vylijte do formy a rychle s tím do trouby.
Pečte asi 45 - 60 minut, špejlí občas kontrolujte, zda je chléb už hotový, vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte na mřížce vychladnout.