Anna
Rozmarýnová focaccia
Předkrmy před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 500 g hladké mouky typu 00
- 400 ml vlažné vody
- ½ čerstvého droždí
- 1 lžíce mořské soli
- 3 snítky rozmarýnu
- olivový olej
Postup
Postup je jednoduchý, výsledek velmi efektní. Do větší mísy rozdrobíte droždí (můžete použít i sušené, na tuto dávku zhruba 7 g). Přidáte lžíci hrubé mořské soli a vlažnou vodu a vše vidličkou rozmícháte. Postupně za stálého míchání přisypávejte mouku až vám vznikne lepivé kašovité těsto. Vyměňte vidličku za vařečku a těsto silou důkladně zadělejte. Mísu pak zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě. Zhruba po hodině by mělo zvětšit objem dvakrát.
Po nakynutí jej vyklopte na pomoučený vál, ale lehce zformujte do libovolného tvaru, můžete vytvořit placku, obdélník… Těsto pak rychle přeneste do pekáčku či na plech. Jeho vršek hojně potřete olivovým olejem, nešetřete, osolte mořskou solí. Pak prsty těsto promačkejte, aby po celé ploše vznikly důlky. Děláme to proto, že nechceme z focacci ve finále nakynutý kopec, ale chceme ji pěkně všude stejně vysokou. Nakonec navrch natrhejte rozmarýnové jehličí a pečte chléb v předehřáté troubě 12 – 15 minut na 250 stupňů. Po vychladnutí, ne dříve, nakrájejte focacciu a servírujte. K focacce zbožňuji misku s olivovým olejem a kapkou balsamicového octa a sklenku vychlazeného bílého vína.